Воскресенье, 28 Апреля 2024, 00:37
Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Здесь может быть ваша реклам. Занять
Меню сайта
Закладки
Оф. странички
Группа Brazzaville
Статистика сайта
Фотографий: 76
Новости: 2119
Статьи: 48
Тесты: 25
Соц.опрос
Вы ощущаете в стране кризис
Всего ответов: 68
Новое на форуме
Вопрос администрации
Новый адрес сайта indon.in.ua
Небольшие, но приятные обновления....
 
Главная » 2011 » Апрель » 16 » Бензин у Донецьку коштуватиме 12 гривень до кінця року, - експерт
11:32
Бензин у Донецьку коштуватиме 12 гривень до кінця року, - експерт

Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру Forex-club Україна, вчора, 14 квітня, у Донецьку розповів про те, що відбувається зі світовими ринками енергоресурсів, і скільки коштуватиме бензин в Україні на кінець 2011 року.

-Пане Івченко, поясніть, чому зростають ціни на нафту в світі?

Зараз у центрі уваги усіх новинних агенцій ціни на нафту та ціни на бензин в усьому світі. І питання в тому, як це може вплинути на економіку України. Що стосується цін на нафту. Ми бачимо, що останнім часом ціни на нафту зростають не лише через події у Лівії або Єгипті, але й зараз відбувається швидке зростання споживання нафти у всьому світі, особливо в країнах, що розвиваються. Темпи виробництва від темпов споживання насправді відстають - тобто складаються світові дисбаланси. Якщо, наприклад, у 2000 році Китай споживав лише 6 відсотків всієї світової нафти, то уже на кінець 2010 року цей показник склав 10 відсотків. А наприклад доля споживання нафти Сполученими Штатами навпаки скоротилася. Тобто, якщо в 2000 США вживало близько 28 відсотків, то зараз це лише 20 відсотків.

Тобто, економіка розвинених країн примудряється рости, причому не сильно збільшуючи споживання енергоресурсів газу, нафти та вугілля. У них працюють інші галузі. А от країни, що розвиваються, особливо це стосується Китаю, Індії, Південної Кореї та інших азійських країн, у тому числі країн СНД, тут зростання споживання нафти більше за її видобуток. Ці дисбаланси стали проявлятися в останні роки. Зараз треба чітко сказати, що ми взагалі входимо в еру дефіциту нафти як продукту. Це відбувається набагато читкіше, ніж 10-20 років тому. І, скоріше за все, це зростання може продовжитися років п'ять, тому що цикл зростання цін на нафту в світі, як правило, десь 15 років. От зараз ми маємо третій 15-річний цикл зростання десь за останні 100 з чимось років. Потім, скоріше за все, років 15-20 ціна на нафту буде знижуватися, коли будуть якісь технологічні прориви у видобутку нафти, або ми будемо йти в якісь альтернативні джерела енергії. Тобто, поки ось цей 15-річний цикл зростання цін на нафту продовжується.

Така ситуация допускає навіть те, що в цьому році на фоні воєнно-політичних конфліктів у всьому світі ціна може знову підскочити, я маю на увазі нафту марки brent, вона найдорожча і найлегша в плані переробки, вона може знову сягнути ціни в 135-145 доларів США, як це було в 2008 році. Але, скоріше за все, ці стрибки будуть періодичними. Можна подивитися на досвід 2008-го року, на цьому рівні нафта трималася приблизно 1-2 місяці, не більше, потім відбувається корекція. Але, скоріше за все, такий стрибок цін на нафту в цьому році буде. І ось ці події в Лівії та в інших країнах - вони є свого роду спусковим гачком для такого зростання, але вони вже не є найголовнішими подіями, які визначають котирування нафти. Тобто зараз уклін іде в бік дисбалансу світового попиту та пропозиції.

Також підтримку нафтовим котируванням здійснює американська статистика - Америка поки залишається найбільшим споживачем нафти, саме нафти, адже якщо брати по всіх енергоресурсах, газу, вугіллю та нафті, то першим вже став Китай. А от по нафті поки залишаються Сполучені Штати - 20 відсотків. Ми бачимо, що останнім часом макростатистика в Сполучених Штатах дуже добра, у них зростає зайнятість, зростають промислові виробництва. І відповідно це каже, що у найбільшого споживача нафти у світі економіка зростає. Коли зростає економіка, як правило зростає споживання нафти.

Що призводить до зростання ціни на нафту? Ось ці три головні фактори: це дисбаланс більш високих темпів споживання нафти в світі порівнянно з нижчими темпами виробництва - це раз, невизначеність, військово-політичні конфлікти в арабських країнах - два, і добра макроекономічна статистика - три.

За нашими оцінками більшу частину цього року котирування нафти марки brent будуть знаходитися в діапазоні 110-130 доларів США. І ще раз повторю: буде кілька взлетів котирувань десь до 135-145 доларів США.

-Як все вищенаведене відбивається на нас, на Україні?

Зрозуміло, це зростання цін на бензин - залежність пряма. Теза про те, що зростання світової вартості нафти марки brent на 10 доларів призводить до зростання вартості бензину на 70 копійок. Ця теза давно ходить серед економістів та аналітиків в Україні, але якщо подивитися на статистику, то це не так. Коли котирування brent коштували 75, середній курс продажу 95-го бензину був 7,63 за літр (дані на 29.06.2010 - ред.), потім був стрибок нафти до 85, а бензин в Україні навіть трішки подешевшав (дані на 02.11.2010 - ред.). Далі, наприклад, з 85 до 96 (доларів за нафту) - тут стрибок взагалі копійок 90 (на бензин в Україні). Тобто насправді такого чіткого взаємозв’язку, щоб сказати так - от нафта подорожчає на 10 доларів в світі, то бензин в Україні теж подорожчає на певну суму - її немає.

Але зв’язок плаваючий є. Вартість бензину в Україні запізнюється порівняно з котируваннями нафти, тому що у нафтотрейдерів є запаси певні, тобто їм потрібно продати старі запаси по старих цінах, і тільки потім вони вже починають підвищувати ціни. Це по-перше. По-друге, у нас є бензин внутрішнього виробництва українського, який не так різко реагує на котирування нафти. Це імпортний бензин, той, що йде з Білорусії, Прибалтики, Росії, Казахстану, Румунії, він швидко реагує на світові котирування. Часова відстань цього запізнення приблизно три місяці, тобто ціни на бензин в Україні зростають порівняно зі світовими цінами на нафту приблизно на 3 місяці. Це каже про те, що поточні ціни, які на даний момент сформувалися в Україні на бензин, вони ще сформовані по цінах, які були в середині січня. Це 101 долар за барель. А зараз - 122 долари. А значить ціни надалі, скоріше за все, будуть зростати, знаючи це часове запізнення. Отже, можна спрогнозувати, що на середину-кінець червня ціна на бензин в Україні буде вищою.

Якщо не буде знижений акциз на бензин зі 182 євро до 132, то в середині червня середня ціна продажу 1 літра 95 бензину по всій країні становитиме десь 10,25 - 10,30 грн. Зараз це в середньому 9,54 грн. Якщо враховувати те, що прогнозують наші аналітики, тобто стрибкоподібне зростання цін на нафту в світі від 135 до 145 доларів за барель, то в нас тоді в Україні при незмінному акцизі може бути ціна на бензин 11, а то і 12 грн за літр бензину. Це проста математика.

Нафтотрейдери в Україні підвищують ціни на бензин не такими швидкими темпами, як зростають світові ціни на нафту. Скоріше за все, вони поки не вірять, що поточне світове зростання цін на нафту - це довгострокова тенденція. І вони стримують ціни, рентабельність їхнього бізнесу зменшується. За нашими оцінками зростання цін продовжиться. Але коли вони зрозуміють, то і в нас ціни суттєво підуть вгору. Трейдери захочуть повернути колишню рентабельність.

З урахуванням того, що Уряд все ж таки планує знизити акциз на бензин (зі 182 до 132 євро), адже він розуміє, що такі високі ціни на бензин гальмують зростання економіки України, вони направили у Верховну Раду ініціативу про повернення до старого акцизу. За статистикою таке зниження на 50 євро призводить до падіння вартості бензину в Україні на 30-40 копійок. То якщо в травні це приймуть на рівні держави, бензин подешевшає. А точніше зупиниться десь на рівні 10 грн. Адже ми пам’ятаємо про тримісячний цикл і про те, що можливі різкі взлети ціни на нафту, а це свідчить про можливість ціни за літр бензину у 10,60 - 11,40 грн.

«ИнфоДон» По материалам: ngo
Категория: Общество | Просмотров: 590 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Последние новости
Информационный портал ДОНЕЦК © 2009-2024 При копировании материала, ссылка обязательна
Поиск по сайту
Вход пользователей
Логин:
Пароль:
Погода за окном
Курс валют
Курсы НБУ на сегодня
Читатели говорят
Совесть:
«Спілка будівельників Донбасу" - это коррумпированная организация, занимающаяся только склоками по заказу своих работодателей (коим является один из самых внушительных и самых наглых застройщиков г.Донецка). Эта организация инициирует и провоцирует множественные скандалы, самым подлым образом играя на непросвещенности и безграмотности жильцов близлежащих домов, выбирая людей преимущественно пенсионного возраста, далеких от знания законодательной базы в строительстве.

Олеся:
Мне 15лет. Я добрая, воспитанная, ответственная. Ищу работу на лето с зарплатой от 1200грн в месяц. Живу возле Ж/Д вокзала. 0997882314 звоните!

анжелина:
Больше заниматься нечем

Heiffencebima:
'

Артур:
тел.0958542798

Артур:
я парень ищу работу срочно (кроме работы промолтера) в донецке мне 15 лет

Праздники
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Последние записи
Добавить объявление

[Автомобили] [Бизнес, сотрудничество]
[Бытовые товары] [Для офиса]
[Компьютеры] [Лесная промышленность]
[Металлы] [Нефть, газ, уголь]
[Продукты питания] [Промышленное оборудование]
[Прочие товары] [Связь и телекоммуникации]
[Строительство] [Услуги в разных сферах]
[Химия] [Разное]

Категории раздела

Яндекс.Метрика

Используются технологии uCoz