З 15 по 17 жовтня у Донецьку, в «Юзівській пивоварні», пройшла
унікальна закрита конференція, зазернути за лаштунки якої була
можливість у журналістів. Ласло Тотх, голова компанії «Zip
technologies», пояснив, хто і з якою метою зібрався у шахтарській
столиці.
За його словами, Перша міжнародна конференція «Zip brew world» - це
данина поваги партнерам. «У 90-х роках ми зрозуміли, що люди у
колишньому СРСР є потенційними клієнами маленьких броварень, які вже
сторіччями існують у Європі, але яких немає на пострадянському просторі.
Тому ми почали робити обладнання саме для цих територій», - розповів
фахівець. Зараз компанія виробляє більше 50 зразків обладнання, хоча
починала лише з 2-х.
Засновник ресторана-броварні Василь Микулин продовжив тему
конференції. «Незважаючи на те, що цей семінар закритий, він має на меті
дати новий поштовх до розвитку приватного пивоваріння». Він впевнений,
що пиво може і має бути мистецтвом. «У нас більшість людей споживає пиво
з пляшок. Але є все ж таки відсоток, який готовий споживати більш
якісний та справжній продукт. У нас поки дуже мало подібних пивоварен, а
на цій конференції виступатимуть найкращі світові спеціалісти. Тож є
надія, що вони зможуть популяризувати серед бізнесменів цей вид
підприємництва», - пояснив він.
Він також трохи розповів і про свій заклад. «Ми відкрилися 11
грудня, нам ще немає і року, але в нас вже є постійні улюблені клієнти.
Це один з найбільших проектів в Україні, площа ресторану більше двох
тисяч квадратних метрів, 3 поверхи, шість залів, дитяча кімната». Василь
Микулін також поділився планами на майбутнє — наступний його проект
буде пов’язаний з вином. «Я хочу, щоб якомога більше бізнесменів
зрозуміли, що пиво — це дивовижна культура, і щоб відкривали подібні
заклади за допомогою обладнання «Zip brew world». Я не боюся
конкуренції, навпаки хочу, щоб вона була», - заявиви він.
Живе пиво у ларьках — це незрозуміло що
На питання про якість пива у пляшках та пива, яке продається на
вулицях у ларьках під брендом живого пива, Василь Микулін пояснив: «Це
наш головний біль. Про пляшки я не кажу нічого, і так все зрозуміло,
пиво там обробляється та безліч разів фільтрується, втрачаючи свої
смакові якості. А от те, що ніби називають живим пиво і продають зараз
на кожному куті, пити не варто», - впевнений він.
«Це навіть пивом назвати складно. У нас найкращі солод та вода з
Європи, які вони матеріали використовують для приготування, вам ніхто не
скаже. Найчастіше, це просто якісь залишки після виробництва пива у
пляшках. До того ж, ніде в таких точках продажу неможливо дотриматися
температурного режиму. А це значить, що пиво просто пропадає, але його
продовжують продавати, причому необмежену кількість часу. Людина
ризикує, заливаючи це щось собі у шлунок. А от якщо ви приходите до
приватної броварні, то ясно, хто несе відповідальність за пиво. Тут все
персоніфіковано. Ви приходите до мене. І я несу відповідальність», -
сказав засновник пивовварні.
Він додав, що зараз у його пивоварні варять 7 сортів пива, яке по
суті є абсолютно аутентичним та неповторним. Пиво з «Юзівської
пивоварні» зроблене на найкращих європейських матеріалах та задовольнить
навіть найвибагливішого поціновувача. «У нас найдорожчий в Європі
солод, 7 рівнів очистки води. Я відповідаю за те, що продається тут. Раз
на два тижні ви можете на власні очі побачити, як вариться пиво», -
підсумував Василь Микулин.
Пивовар як композитор
Повертаючись до конференції, варто відзначити, що організатори
привезли до Донецька Вольфганга Кунце, німця за походженням, який мешкає
у Дрездені та у свої 80 з гаком років вже протягом половини століття
залишається гуру пивоваріння в світі. Він є автором такої собі біблії
пивоваріння під назвою «Технологія солоду та пива», яка вже більше 40
років залишається посібником для всіх пивоварів не лише Європи, але й
інших континентів. Він розповів присутнім, що для того, щоб пивовар став
справді професійним, він має мінімально вчитися два роки, причому
обов’язково безпосередньо на пивзаводі. «Що стосується мене, то я дуже
радий, що зможу передати свій досвід пивоварам зі Східної Європи, які
зібралися тут», - заявив німець.
За порівнянням же самого власника пивоварні, Василя Микуліна,
варіння пива — це складний творчий процес, в якому необхідно мати чотири
компоненти. Пивовар як композитор, який з семи нот постійно створює все
нові і нові симфонії та етюди, тож споживання цього напою є набагато
приємнішим, ніж просто пиття з пляшки на вулиці, що, до речі, вже є
забороненим законом.